teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Välfärdsteknologi - livskvalitet i vården

Nyligen uppmanade ingenjörsförbund i Sverige, Danmark och Norge våra regeringar i de nordiska länderna att satsa på nya utbildningar i vad de kallar för ”välfärdsteknologi”. De menar att allt eftersom folk blir äldre kommer folk också behöva mer och bättre vård.

Genom att använda teknologiska och digitala möjligheter kan man med deras hjälp göra något mer innovativt, för att förbättra välfärden och vården. Detta kan vara något för ingenjörer i Sverige och våra grannländer, att ta sig an.

Uttrycket ”välfärdsteknologi” är brett och inkluderar allt ifrån en gammal krycka, till mer moderna lösningar. Till exempel kan det vara apparater som kan kommunicera patienters hälsotillstånd till vårdgivare och automatiskt slå larm, vid behov. Välfärdsteknologi är alltså en slags kombination av mänskliga behov och teknikens möjligheter.

Det som ingenjörsförbunden efterfrågar för att det här ska kunna bli genomförbart är att stärka samarbeten mellan ingenjörsutbildningar och forskningsutbildningar inom hälso- och omsorgsområdena. Då behöver också ”välfärdsteknologi” som ett riktigt och starkt begrepp kunna etableras. Dels för att kunna underlätta kommunikation och förenkla processer kring politiska beslut som kommer behöva tas i olika frågor.