teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Tankeöverföring mellan människa och råtta

En forskargrupp i USA har lyckats få en råttas svans att röra på sig genom tankeöverföring från en människa. Detta utan några operativa ingrepp i varken människa eller råtta.

Experiment vid Harvard Medical School i USA har visat att en människa kan styra en råtta med tankekraft. Försökspersonen får sitta framför en dator med elektroder fastspända på huvudet med en EEG-apparat som registrerar hjärnvågor. Personen ser en blinkande cirkel på skärmen, men ombedes att tänka ”rör svansen” upprepade gånger. På så vis störs EEG-signalerna och skickar en puls till datorn, som sänder signalen vidare till en nedsövd råtta via ultraljudspulser.

Råttans svans rörde på sig i alla de försök man gjort med sex olika personer. Forskarna ser optimistiskt på att utveckla tekniken ytterligare och tror att det kan bli möjligt att använda den mellan två människor. Det skulle på så sätt kunna vara möjligt för en förlamad människa att få tillbaka rörligheten genom att en terapeut till en början styr ben och armar med sina egna tankar.