teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Lösning på dopning: datachip under huden

Nu tror sig forskare i Schweiz ha lösningen på dopningsproblemet. Ett inopererat datachip under elitidrottares skinn ska i framtiden göra det omöjligt att dopa sig.

Dopning har länge varit ett problem inom idrottsvärlden och det dyker ständigt upp nya historier om kända elitidrottare som har fuskat. Nu har schweiziska forskare tagit fram något som de tror kommer att vara revolutionerande: ett litet datachip som ska hindra elitidrottare från att dopa sig. Chippet kräver inget batteri och opereras in var som helst på kroppen. Den förses med ström från en liten platta utanpå kroppen.

Chippet mäter olika blodvärden idrottaren har och skickar informationen via en smartphone till en dator där den registreras. Antidopningsbyrån har visat ett stort intresse för chippet och ser en ljus framtid för det. Dock tror de att de kommer att dröja kanske tio år innan chippet finns i alla elitidrottares hud.

Det finns även motståndare till chippet som menar att det skulle inkräkta för mycket på idrottarnas personliga integritet. Samtidigt menar Antidopningsbyrån att de flesta idrottare är positiva till chippet, eftersom att det skulle innebära att de kan visa sin egen oskuld samt få fast konkurrenter som fuskar.