teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Lampan som får ström trådlöst

Supa Wireless kallas tekniken och innebär att man kan ha trådlösa lampor och ladda mobilen utan sladd via antenner i ett bord. Produkterna beräknas finnas på marknaden 2014.

Visst skulle det vara bekvämt att slippa trassliga sladdar till lampor och mobiler? Med den nya tekniken Supa Wireless (Smart Universal Power Antenna), som har utvecklats av tyska forskare, är detta möjligt.

Principen liknar den som idag används i induktionsspisar. I ett bord placeras en eller flera antenner som skapar ett magnetfält tillsammans med mottagare i föremålet som ska förses med ström. Antennerna i bordet är utspridda över hela ytan vilket gör att man kan flytta runt mobilen eller lampan på bordet utan att strömförsörjandet bryts. Dock når magnetfältet endast fem centimeter ovanför bordet.

Lampan aktiveras genom att sändarantennen först uppfattar mottagarantennen som en störning. Detta aktiverar i sin tur ett signalutbyte mellan enheterna, som frågar om id och hur mycket ström lampan behöver. Just denna teknik är forskarna inte helt klara med än, men de beräknar att de första produkterna finns på marknaden 2014.