teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Ladda din mobil - med urin

Hur jobbigt är det inte när mobilen dör när du behöver den som mest? Inom kort kan det problemet vara löst. Brittiska forskare har utvecklat en metod som gör det möjligt att utvinna energi från urin och ladda mobiltelefonen.

Ett forskningssamarbete mellan olika universitet i England har resulterat i att man lyckats tillverka en ny mikrobiell bränslecell, som utvinner elektricitet från organiskt material, exempelvis urin. I bränslecellerna lever små bakterier som äter urinen och via deras matsmältning generas elektricitet. Att kunna använda urin som energikälla skulle vara ultimat. Urin är ingen oberäknelig energikälla, så som sol eller vind. Det handlar istället om en restprodukt som är helt naturlig, väldigt miljövänlig och som aldrig kommer att ta slut, så länge vi lever.

I dagsläget kan den nya bränslecellen enbart producera en liten begränsad mängd elektricitet, som genom en specialtillverkad mobilladdare tillför mobilen ström. Mängden är tillräckligt stor för att skicka några sms, ringa ett kortare samtal eller surfa lite. Forskarnas nästa steg är att förfina processen och utveckla teknologin så att det går att ladda upp hela mobilens batteri.

De brittiska forskarna är först i världen med hela idén och genomförandet, och hoppas i framtiden kunna vidareutveckla idén ytterligare. Förhoppningen är att metoden ska kunna användas i hela badrummet och att energin ska kunna driva andra saker i huset, till exempel lampor, eltandborstar och rakapparater.