teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Konsten att skriva ett intressant CV

Ett CV är en viktig del i varje jobbansökan. Det ska vara formellt men samtidigt intressant, välskriven och fungera som en god marknadsföring för dig. Detaljerna är viktigare än någonsin när du ska få arbetsgivaren att fastna för just ditt CV.

CV betyder Curriculum Vitae, vilket är latin för “levnadsbeskrivning”. Ett grundläggande CV skall innehålla allt du gjort under ditt liv med tidpunkter, beskrivning av uppgifter, olika framgångar och andra informationer. Det finns ingen övre gräns för hur många sidor ett CV får vara, försök ändå hålla nere antalet sidor, det ger ett kärnfullare innehåll och mer koncentrerat budskap.

En sida bör räcka och ökar sannolikheten att arbetsgivaren faktiskt tar sig tid att läsa igenom ditt CV. Se det som en utmaning att vara koncis men ändå få med mycket matnyttig information om dig själv och dina erfarenheter. Viktigast av allt är att den som läser ditt CV får en översiktlig bild av vad du har gjort och varför dessa erfarenheter är intressanta för just det jobb du söker.

Tips på vägen mot det perfekta Cv:t

Fatta dig kort och koncist. Cv:t bör inte vara mer än en eller två sidor långt. När du väl skrivit ett CV så kan du åtminstone delvis använda dig av samma mall. Ibland kan det dock behöva anpassas lite grann beroende på vilket jobb du söker. Du kan ta bort eller lägga till vissa meriter om de är intressanta och passar in i intresseprofilen för just det jobb du söker.

 

Ett CV byggs lättast upp utifrån vissa bestämda rubriker; person- och kontaktuppgifter, arbetslivserfarenhet, utbildning och övriga meriter. Laborera lite med olika rubriker, lägg gärna in några lite mer “säljande” rubriker, exempelvis ” Mina främsta erfarenheter/styrkor”. Ta gärna med en rubrik där du anger vilket engagemang du har på fritiden, exempelvis om du är aktiv i olika styrelser eller föreningar. Även dessa meriter är viktiga att ta med eftersom de säger mycket om dig som person.

 

Ange gärna kortfattat hur dina arbetsuppgifter sett ut och vad du haft för ansvarsområden på dina tidigare jobb.

 

Ha en formell ton i Cv:t. Betrakta det som en förteckning över dina formella meriter. Det är alltså inte rätt forum att vara personlig på. Utelämna uppgifter om exempelvis religion, etnisk tillhörighet och medborgarskap. Var fokuserad i språket och minimera antalet ord. CV:t ska vara lättöverskådligt och i det personliga brevet ges mer utrymme för att bjuda lite mer på dig själv.

 

Titta på så många CV-exempel som möjligt via olika hemsidor eller fackförbundens CV-informationstillfällen. Plocka sedan det bästa från ansökningarna till ditt eget CV. Det finns ju inga direkta regler för hur en CV ska se ut, men ta gärna inspiration från de många exempel som finns tillgängliga och kombinera ett CV som känns rätt just för dig.

 

De flesta fackförbund erbjuder någon form av CV-granskning. Om du är medlem i ett sådant finns det all anledning att använda sig av den tjänsten. Det är oftast fackförbundens egna karriärcoacher som står för granskningen. De kan komma med nyttig feedback som gör ditt CV ännu bättre.

 

Du behöver inte ta med några referenser i CV:t, det räcker att du nämner att du har referenser som kan lämnas på begäran. Detsamma gäller betyg. De behöver inte bifogas med varje ansökan, det räcker om du nämner att arbetsgivaren kan få en kopia om de så önskar