teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Jobba tidig morgon eller sen kväll - Vad passar dig?

Olika människor har olika dygnsrytm och ett 8 till 17-jobb kanske inte alls passar vissa, medan det är perfekt för andra.

Brukar du vakna innan väckarklockan ringer och genast hoppa upp ur sängen, redo att möta dagen med ett leende på läpparna - eller brukar du trycka på snooze-knappen både en och fem gånger innan du till slut med ett yrvaket grymtande lyckas palta dig upp ur sängen? Känner du dig inte som en människa förrän någon gång efter lunch - eller är du pigg som en mört redan klockan sju på morgonen? Det kanske finns en poäng med att välja jobb efter din dygnsrytm?

Kruxet är att man sällan väljer jobb efter arbetstiderna, vilket ofta resulterar i att trivseln på jobbet störs - man känner sig trött och hängig och har inte energi att utföra sina arbetsuppgifter till 100%. Vilket i sin tur kan orsaka stress och sömnproblem, och i värsta fall leda till att man springer in i den där berömda väggen. Därför kan det vara värt att ta med din naturliga dygnsrytm i beräkningarna när du söker ett nytt jobb. Det är ju trots allt inte bara arbetsuppgifterna du ska trivas med - hur din livskvalitet ser ut utanför jobbet är minst lika viktigt.

Är du en A- eller B-människa?

När man talar om olika dygnsrytmer brukar man dela in morgonmänniskor och kvällsmänniskor i två grupper - A- och B-människor. A-människor är de som har mest energi under morgontimmarna, men som snabbt blir trötta under eftermiddagen och kvällen - medan B-människor är de som inte blir pigga förrän runt lunch, men som å andra sidan kan hålla sig produktiva och vakna långt in på natten. B-människorna har med andra ord ett längre "inre dygn" och kan därför också vara aktiva under längre tid.

B-människornas inre dygn ligger på mellan 25 och 27 timmar, medan A-människan endast har 23 timmar på sin inre klocka. Det finns fler B-människor än A-människor, men de flesta ligger någonstans mitt emellan, med en viss lutning åt B. Logiskt sett borde ju den som är morgonpigg alltså satsa på ett jobb där man börjar tidigt, och den morgontrötte borde leta efter ett kvällsjobb.

B-samfundet och ROWE

Dessvärre är inte arbetsmarknaden alltid så tillmötesgående när det gäller att anpassa arbetstiderna efter människors dygnsrytm. Vi lever fortfarande i ett 8 till 17-samhälle, trots att endast runt 10-15% av svenskarna hamnar inom A-kategorin, medan B-människorna utgör hela 15-25% av befolkningen - resten befinner sig på en skala mitt emellan.

För att öka medvetandet och få den svenska arbetsmarknaden att inse vikten av människors individuella dygnsrytmer, skapades det så kallade B-samfundet i Sverige för några år sedan. Organisationen arbetar bland annat med att försöka uppmuntra företag att införa flexiblare arbetstider, som passar såväl A- som B-människor.

I USA har man också startat en rörelse kallad ROWE (Results-Only Work Environment), som förespråkar resultatbaserat arbete på fria arbetstider - dvs du jobbar när du vill - bara du gör jobbet! Än så länge verkar det dock inte ha hänt så mycket på någon av dessa fronter på den svenska arbetsmarknaden - så hur hittar du då ett jobb i dagens samhälle, som passar just din dygnsrytm?

Yrken för morgonmänniskan (typ A)

Morgonmänniskan bör trivas alldeles utmärkt på ett 8 till 17-jobb, exempelvis på något kontor, myndighet eller bank. Kundtjänstjobb kan också passa, under förutsättning att det inte involverar skiftarbete med sena kvällar, samma sak med fabriksarbeten, där man ofta börjar tidigt på morgonen. Oftast brukar dock både kundtjänst- och fabriksarbeten vara upplagda på två eller tre skift, vilket A-människan generellt sett klarar sämre än B-människan. Brevbärare är ett annat jobb där den morgonpigge bör trivas. I princip alla jobb med fasta och standardiserade arbetstider, där man börjar tidigt på morgonen, bör vara lämpliga alternativ för A-människan.

Yrken för kvällsmänniskan (typ B)

Kvällsmänniskan mår bäst av arbeten där hon har frihet att välja när hon vill jobba. Många B-människor väljer därför att starta egna företag. Frilansyrken där man själv kan bestämma sin arbetstid, som exempelvis journalistik eller konstnärliga yrken, kan också vara bra val för B-människan, liksom arbeten inom hotell- och restaurangbranschen. Telefonförsäljare eller telefonintervjuare kan också passa, eftersom denna typ av arbeten ofta sker under kvällstid - speciellt då om det gäller att kontakta privatpersoner, eftersom de vanligtvis inte är hemma under dagtid. Personlig assistent, nattvakt, väktare och olika typer av skiftarbeten kan vara andra lämpliga alternativ för kvällsmänniskan.

Referenser:

erika-augustinsson.blogspot.se

aftonbladet.se

b-samfundet.se

gorowe.com