teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Ingenjörsbristen väntas öka i framtiden- strålande tider för dig med civilingenjörsexamen

Trots att civilingenjörsutbildningarna har fått fler sökanden och antalet sökande har ökat med åtta procent det senaste året spår Ingenjörsförbundet en fortsatt ingenjörsbrist de kommande åren.  De påpekar att ökningen sker från låga tal och att ingenjörsbristen fortfarande är stor i industrin och den offentliga sektorn.

Ingenjörsförbundet menar att ingenjörsbristen, som bland annat orsakats av stora pensionsavgångar de senaste åren, bland annat kan vara ett hot mot viktiga samhällsfunktioner. Bland dem kan nämnas transporter till lands, sjöss och i luften, el- och vattenförsörjning, telefon- och datakommunikation och annan infrastruktur som alla människor är mer eller mindre beroende av i sin vardag.

Fram till 2014 återinförs gymnasieingenjörsutbildningen på prov. I dagsläget finns alltså tre olika ingenjörsexamina; gymnasieingenjör, högskoleingenjör och civilingenjör. Det kan bidra till att fler söker sig till yrket eftersom de olika utbildningsformerna passar olika typer av individer. Ingenjörsförbundet ser en viss risk med att ha tre olika examina för ingenjörer. De menar att det kan råda en viss otydlighet bland arbetsgivare angående vilken kompetensnivå de tre inriktningarna står för.