teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Ingenjörsbarometern kartlägger ingenjörers karriärprioriteringar

Sveriges Ingenjörers undersökning Ingenjörsbarometern visar att kompetensutveckling är viktigt. Tre av fyra ingenjörer anser att det är mycket viktigt att en potentiell arbetsgivare kan erbjuda detta. På frågan om vad som är viktigt om själva företaget svarade ingenjörerna att det viktigaste är att företaget är ekonomiskt stabilt.

Även det geografiska läget och att företaget är framgångsrikt är viktigt, men de flesta frågorna
inom detta område anses vara mindre viktiga än de andra frågeområdena.

I blocket som handlar om företagskultur, etik, rykte och värderingar svarar kvinnor i högre grad ”mycket viktigt” på påståendena. Både män och kvinnor tycker att det viktigaste är att det är en bra sammanhållning och gemenskap på arbetsplatsen; för 78 procent av kvinnorna och 64 procent av männen är detta mycket viktigt. På påståendena om att företaget arbetar aktivt med jämställdhet och tar ett miljömässigt ansvar är det en betydligt högre andel kvinnor än män som svarar att det är mycket viktigt.

Många vill bli chef eller specialist

De karriärsteg som de flesta ingenjörer vill göra inom fem år är att byta arbetsgivare samt att bli antingen chef eller specialist. 18 procent vill byta arbetsgivare inom ett år och
ytterligare 38 procent inom fem år. Generellt sett så anger kvinnor i högre utsträckning än män svaret ”mycket viktigt”, det var bara på de fåtal påståenden om konkurrenskraftig lön, prestationsbaserad lön, innovation och starkt varumärke som en högre andel män än kvinnor
angivit detta svar. Studenterna tyckte generellt att andra saker var viktiga än de
yrkesverksamma, exempelvis ansåg studenterna möjligheten att få arbeta utomlands vara betydligt mycket viktigare än vad de yrkesverksamma tyckte.