teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Dalarna, Värmland och Jämtland kan drabbas av framtida ingenjörsbrist

Sveriges kommuner hotas av en allvarlig personalbrist, om sju år har var fjärde kommunanställd ingenjör gått i pension. I Dalarna, Värmland och Jämtland är mer än 30 procent är 58 år eller äldre, enligt en rapport från Sveriges Ingenjörer.

– Det finns en uppenbar risk att kvaliteten i viktiga samhällsfunktioner försämras. Vattenförsörjning, vägnät och samhällsbyggnad är avgörande för att kommunerna ska fungera och för det krävs teknisk kompetens, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

Av Sveriges Ingenjörers kommunanställda medlemmar är 24 procent födda 1954 eller tidigare, att jämföra med 10 procent bland förbundets samtliga medlemmar. I Dalarna är andelen äldre ingenjörer 35 procent, i Värmland 33 procent och i Jämtland 31 procent.

Dalarna har dessutom lägst andel yngre; bara 15 procent är födda 1975 eller senare. För denna åldersgrupp är rikssnittet 25 procent bland de kommunalt anställda och bland förbundets samtliga medlemmar nästan 40 procent. En bidragande faktor till att kommunerna har svårt att rekrytera ingenjörer är löneläget. I dagsläget motsvarar medellönen för en kommunalanställd ingenjör drygt 80 procent av en privatanställds.