teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Civilingenjörer bör begära en ingångslön på minst 30300 kronor

Enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörers lönerekommendationer bör nyutexaminerade civilingenjörer begära en ingångslön på lägst 30300 kronor i månaden. Motsvarande siffra för högskoleingenjörer är 28100 kronor.

Det kan löna sig att lägga lite extra tid på att förhandla till sig en bra ingångslön. Den som börjar sin karriär med en för låg lön har nämligen betydligt sämre förutsättningar att komma upp i en bra lönenivå längre fram i karriären, enligt kartläggningar från Sveriges Ingenjörer. Statistiken visar att kvinnliga ingenjörer har ingångslöner som ligger i snitt 900 kronor under sina manliga kollegor.

En teori från Sveriges ingenjörer är att män generellt sett är bättre på att lyfta fram sina konkurrensfördelar och sin kompetens, vilket kan generera mer pengar i lönekuvertet när det är dags att söka första jobbet. De vågar ofta också begära högre lön, självförtroendet kan alltså spela in. Kartläggningen visar också att löneskillnaderna mellan könen generellt sett är högre i samband med högkonjunkturer.