teknikjobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Industridoktorand, karaktärisering av radioaktivt avfall

Företag Vattenfall AB
Ort
Utgår

2022-02-20

Ansök nu

Industridoktorand, karaktärisering av radioaktivt avfall

Vill du vara med och utveckla vår verksamhet? AB Svafo ansvarar för att på ett säkert och miljömässigt ansvarsfullt sätt avveckla kärntekniska anläggningar och omhänderta kärnavfall från den tidiga svenska kärnforskningen. Vi expanderar vår verksamhet inom området omhändertagande av historiskt kärnavfall och behöver förstärka vår organisation.
 
Vi söker nu en industridoktorand för ett samarbete med avdelningen för Kärnfysik vid Institutionen för fysik, KTH. Forskningen bedrivs med stöd från Stiftelsen för Strategisk Forskning.
 
Arbetsuppgifter

Som industridoktorand vid KTH förväntas du huvudsakligen ägna dig åt doktorandprojektet. Detta syftar till att utveckla en prototyp för avancerad karaktärisering av radioaktivt avfall företrädesvis packat i fat. Arbetet innefattar forskning och utveckling, dels inom tekniken för neutron-gammaemissionstomografi (NGET) som nyligen utvecklats vid KTH, samt även potentiellt i kombination med andra metoder för avbildning och karakterisering av kärnavfall.
 
Som anställd vid Svafo samverkar du med experter inom kemi, radiofysik och avfallshantering i frågor som rör såväl utredningar som planering och genomförande av mätkampanjer. Du kan även komma att bli delaktig i utredningar som fokuserar på tillämpning eller utveckling av befintlig metodik samt utvärdering och implementering av anpassad teknologi för karaktärisering och hantering av radioaktivt och kemiskt komplext avfall.
 
Exempel på arbetsuppgifter

• Utveckling av foton- och neutrondetekteringssystem för avbildning och analys av radioaktiva material

• Utprovning och utveckling av testuppställningar för att simulera olika avfallsformer

• Framtagande av ett prototypsystem för mätning med hög automatiseringsgrad och genomströmning

• Planering och samordning av karaktäriseringsuppdrag inom Svafos projektverksamhet

• Mätning, utvärdering och redovisning av analysresultat för olika former av avfall

• Behovsanalys rörande teknik, processer och anläggningar för omhändertagande radioaktivt avfall

Kvalifikationer

• Civilingenjörsutbildning eller motsvarande

• Erfarenhet av radiologisk mätteknik är meriterande

• Erfarenhet av process- och mätteknik samt karaktärisering av miljöfarligt avfall är meriterande

• Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 
Vi söker dig som trivs i en roll med många kontaktytor där din analytiska förmåga och personliga egenskaper bidra till att stärka Svafos organisation. Som person är du noggrann och van att ha stort fokus på säkerhet i ditt eget och andras arbete.
 
Behörighet för antagning som Industridoktorand vid KTH

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet. Detta kan innebära: avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
 
Vi erbjuder digen mycket spännande och utvecklande tjänst hos oss på Svafo samt i samarbetet med Kärnfysik, KTH. Du kommer ges stort ansvar för planering och utförande. Doktorandtjänsten förväntas leda till en teknologie doktorsexamen och utföras på heltid inom fyra år eller alternativt inom fem år vid deltid. I övrigt är tjänsten en tillsvidareanställning vid AB Svafo.

 


Placeringsort är i första hand Studsvik samt KTH (Stockholm) för de delar som relaterar till doktorandstudierna. Annan placeringsort kan diskuteras.

Välkommen med din ansökan innehållande CV och personligt brev senast 7 februari 2022.

För mer information om tjänsten, vänligen kontakta:
Erik Hellsten, Enhetschef Teknik, AB SVAFO, erik.hellsten@svafo.se
Anders Puranen, Industrihandledare, AB SVAFO, anders.puranen@svafo.se

Bo Cederwall, Huvudhandledare KTH, bc@kth.se

Vid frågor om rekryteringsprocessen, vänligen kontakta rekryterare Ann Nilsson, tfn 0702-18 77 90.
 
Fackliga representanter för denna tjänst är Thomas Rådeby (Unionen), tfn 010 472 19 80 och Fredrik Ekenborg (Sveriges Ingenjörer), tfn 010 472 19 44.
 
Vi är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer lönsamt och tilltalande företag och strävar efter att vara goda förebilder när det gäller mångfald. Vattenfall arbetar aktivt för att alla anställda ska ha samma möjligheter och rättigheter oavsett ålder, etnisk eller kulturell bakgrund, könsidentitet och könsuttryck, religion/tro, sexuell läggning eller funktionsförutsättning.
 
Vår organisation

AB Svafo har till uppgift att på ett säkert och miljömässigt ansvarsfullt sätt ta hand om kärnavfall och anläggningar från den tidiga svenska kärnforskningen. Svafos uppdrag är ett gemensamt samhällsintresse. Vi finner långsiktigt hållbara lösningar för resterna från den forskning som lade grunden till den svenska kärnkraftsindustrin. Verksamheten bedrivs utan vinstintresse och finansieras i enlighet med Studsvikslagen. Den regleras genom svenska lagar och bedrivs under tillsyn av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Svafo ägs av kraftbolagen Forsmarks Kraftgrupp AB, Ringhals AB och OKG AB och ingår i Vattenfallkoncernen.
 
Vattenfall är en del av Sveriges kritiska infrastruktur, därmed är många av våra tjänster säkerhetsklassade. Är denna tjänst säkerhetsklassad kommer säkerhetsprövning genomföras innan anställning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Kungliga Tekniska högskolan, Skolan för teknikvetenskap. KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Forskning och utbildning vid KTH omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Forskningen och undervisningen som bedrivs vid fysikinstitutionen omfattar aktuella ämnen inom grundforskning (kondenserade materiens fysik, matematisk fysik, bio- atom-, kärn-, partikel- och astropartikelfysik) samt tillämpningar såsom medicinsk bildåtergivning, kärnreaktorfysik, kärnreaktorteknik och kärnkraftssäkerhet.

 

 

 

Dela detta jobb

Industridoktorand, karaktärisering av radioaktivt avfall

Vattenfall AB