teknikjobb.se

Ämnesexpert närzonsmodellering–Svensk Kärnbränslehantering AB

Företag Vattenfall AB
Ort
Kategorier
Utgår

2021-05-16

Ansök nu

Ämnesexpert närzonsmodellering–Svensk Kärnbränslehantering AB

Vill du vara med och utveckla ett av tidernas viktigaste miljöskyddsprojekt?
På SKB jobbar vi med ett av vår tids viktigaste miljöskyddsprojekt, att ta hand om Sveriges radioaktiva avfall. Uppdraget är i stora delar ett pionjärarbete och innebär många komplexa utmaningar inom forskning och teknikutveckling.

Nu söker vi en drivande och engagerad expert inom modellering.

Tillsammans med dina kolleger kommer du att bidra till en säker och hållbar hantering av svenskt radioaktivt avfall och använt kärnbränsle med liten påverkan på klimat och miljö. Arbetet ställer extraordinära krav på säkerhetstänkande, samarbetsförmåga och konstruktiva lösningar.

För att lyckas arbetar vi i team och i nära samarbete med olika bransch-, industri- och forskningsaktörer över hela världen.

Är du redo för ett stort och viktigt arbete som kommer att göra skillnad för människor och miljö under mycket, mycket lång tid framåt?

Vad du kommer att göra

• Ta fram underlag för SKB:s pågående och kommande analyser av säkerhet efter förslutning

• Analysera hur förändringar hos avfallets samansättning och barriärernas konstruktion påverkar ett slutförvars säkerhet på 100 000 års sikt

• Modifiera befintliga och utveckla nya kopplade modeller för fysikaliska och kemiska processer i och kring avfallet, barriärmaterialen och i det närliggande berget

• Driva metod- och modellutveckling inom projekt och i analyser av säkerhet efter förslutning för SKB:s befintliga och planerade slutförvar

• Planera, beställa, följa upp och koordinera SKB-finansierad forskning och utveckling inom verksamhetsområdet vid universitet, högskolor och företag

• Följa forskning och utveckling inom området, både nationellt och internationellt samt delta i internationella samarbeten inom verksamhetsområdet

Vem är du?
Vi söker dig som har universitetsexamen inom relevant ämne med programmeringskunskap samt kompetens när det gäller både konceptuell, analytisk och numerisk modellering av fysikaliska och kemiska processer.

Som person är du strukturerad och kan ta egna initiativ, samtidigt som du har lätt för att samarbeta med andra människor. Ovanstående egenskaper är viktiga eftersom en central del av arbetet är att samverka med andra experter inom områdena hydrogeologi, cementmaterial, lermaterial, metallmaterial, kemi och ämnestransport, för att därmed säkerställa en god integrering av modelleringen av barriärssystemen inom förvar och inom analyserna av säkerhet efter förslutning.

Du har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska och/eller på engelska. SKB:s ledningssystem är på svenska varför tillräckligt goda kunskaper i svenska språket är ett krav.

Det är meriterande om du har tidigare erfarenhet av numerisk modellering liksom kunskap om ett eller flera av de modelleringsverktyg som används vid SKB:s säkerhetsanalyser (till exempel PhreeqC, Comsol, Matlab/Simulink och PFLOTRAN).

Här kommer du att arbeta
Till enheten för Forskning och säkerhet efter förslutning söker vi nu en expert inom modellering av fysikaliska och kemiska processer i och kring de tekniska barriärer som ingår i våra slutförvarssystem. Frågor som studeras rör bland annat åldringsförlopp hos cementbaserade material, termisk utveckling i kompositmaterial, mekanisk utveckling av såväl cementbaserade material som lermaterial och metaller. Dessutom hanteras vatten-, gas- och radionuklidtransport i och kring slutförvar efter förslutning. Allt ovan i syfte att ta fram delar av underlaget som behövs för att analysera förvarens säkerhet efter förslutning men också som ett stöd i teknikutveckling av barriärer, design och optimering.

Du kommer vara en del av ett team där ni tillsammans utreder och analyserar hur fysikaliska och kemiska förändringar hos avfallet och barriärer påverkar säkerheten efter förslutning. Det kan till exempel handla om genomföra beräkningar av cementmineralers omvandling och uppskatta hur mineralomvandling kan påverka betongkonstruktioners förmåga att fördröja utsläpp av radionuklider. Arbetet omfattar att använda etablerade modelleringsverktyg för simulering men också att utveckla nya applikationer och ny modelleringsmetodik. Du kommer samarbeta företagsövergripande med SKB:s modelleringsexperter och ämnesexperter från angränsande områden.

Varför ska du arbeta hos oss?
Hos oss får du möjlighet att utvecklas i en organisation med ett stort kunskapsdjup inom ett flertal vetenskapsområden. Vi har många nationella och internationella sakkunniga experter som gärna delar med sig av kunskaper och erfarenheter.

Vårt uppdrag erbjuder varierande arbetsuppgifter från mindre analyser kopplade till driften av de kärntekniska anläggningarna till långsiktiga forskningsuppdrag med syfte att bygga och driva framtida slutförvar. Vi arbetar tillsammans för att uppnå ett tydligt och viktigt miljö- och samhällsmål.

Eftersom SKB ingår i Vattenfallkoncernen finns goda karriärmöjligheter inom en stor dynamisk organisation.

Våra medarbetare är avgörande för vår framgång. Det är viktigt att hela livet fungerar. Därför är vi måna om att våra medarbetare upplever en god balans mellan arbete och fritid.

Det här är vi, dina framtida arbetskamrater
På SKB träffar du människor med olika utbildning, olika förmågor och olika bakgrunder. Alla är olika, och det tycker vi är bra. Vi på SKB är övertygade om att mångfald bidrar till att bygga ett mer öppet och framgångsrikt företag. Och genom att var och en har möjlighet att utveckla sig själv, utvecklas även vår verksamhet.

Men på ett väsentligt sätt är vi alla lika. Det som enar oss, är att vi siktar mot ett tydligt mål: det att skapa trygghet för kommande generationer.

På vår webbplats www.skb.se finns mer information om SKB och hur det är att arbeta hos oss. Vi ser fram emot att lära känna dig.

Ytterligare information
För frågor angående tjänsten kontakta rekryterande chef: Lotta Rubio Lind, 070-377 42 88

För frågor angående tjänsten kontakta rekryterare: Carolina Bölander, 073-431 12 60  

Fackliga företrädare är för Saco-SKB är Marika Westman, 070-638 34 36, för Unionen Carina Gottfridsson, 0491-76 32 30 och för Ledarna Bo Johansson,

073-807 23 23.

Placeringsort: Solna.
Vattenfall och SKB är en del av Sveriges kritiska infrastruktur och vår verksamhet omfattas bland annat av regler om säkerhetsskydd, nukleär icke-spridning och exportkontroll. Därmed är många av våra tjänster säkerhetsklassade. Är denna tjänst säkerhetsklassad kommer säkerhetsprövning genomföras innan anställning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Välkommen med din ansökan, personligt brev och CV senast den 16 maj 2021. Urval sker efter sista ansökningsdatum.  

Vi ser fram emot din ansökan!  

#LI-CB1

Dela detta jobb

Ämnesexpert närzonsmodellering–Svensk Kärnbränslehantering AB

Vattenfall AB